FR | NL

 Vragen en antwoordenAlles inklappen | Alles uitklappen

Het openen van een spaarrekening

Hoe open ik een online spaarrekening?
U kunt in een paar minuten een online aanvraag indienen. Hierna kunt u per post of email een kopie van een identificatiebewijs sturen. U kunt dan beginnen met sparen.
Hoeveel kost een online spaarrekening?
Niets, u betaalt niets voor het openen en sluiten of abonnementskosten. Ook zijn verrichtingen gratis (tenzij uiteraard anders is aangegeven).
Hoe lang blijven de hoge rentes?
Deze kunnen helaas per dag wijzigen. De rentes zijn sterk afhankelijk van de rentes die banken betalen op de kapitaalmarkt. De spaarrentes wijzigen daarom vrijwel altijd tegelijk over de hele spaarmarkt. Spaarrentes van internetspaarrekeningen liggen structureel hoger dan traditionele spaarrekeningen. Bovendien kunt u eenvoudig via het internet uw geld verplaatsen naar een andere online spaarrekening.

Berekening van de rente

Wanneer ontvang ik de getrouwheid?
Deze ontvangt u na 12 maanden over het bedrag dat u op de rekening heeft laten staan. Als u halverwege het jaar een rekening opent, ontvangt u dus halverwege het volgende jaar de getrouwheid.
Geldt de 11 maanden of januari regel?
Ja. Als u gedurende de maand januari begint met sparen, dan krijgt u eind december al uw getrouwheid. Daarbij wordt u vergoed voor 12 maanden, hoewel u maar 11 maanden heeft gespaard.
Zijn de vermelde spaarrentes met of zonder roerende voorheffing?
De vermelde spaarrentes zijn bruto, voor aftrek van de roerende voorheffing. Als u de grens passeert wordt de roerende voorheffing in vermindering gebracht.

Veiligheid van de rekening

Kan mijn spaargeld gestolen worden?
Dit is vrijwel uitgesloten omdat u een vaste tegenrekening gebruikt. Geld van de online spaarrekening kan alleen naar uw eigen gekozen zichtrekening worden overgeschreven.
Geldt altijd het waarborgfonds?
Ja, iedere spaarrekening is gedekt tot 100.000 euro per persoon en per spaarrekening door het Belgische waarborgfonds. Als de bank in Nederland staat geldt dat de Nederlandse overheid het geld op een vergelijkbare manier dekt. Dit geldt voor ieder Europees land, omdat het een Europese dekking is.
Hoe betrouwbaar is iedere bank?
Iedere bank die is ingeschreven bij de nationale bank van België, valt onder hetzelfde toezicht. Voor iedere bank gelden dezelfde regels en dezelfde garanties. Hierin is geen verschil. Sommige banken hebben een hogere kredietwaardigheid dan andere. Echter, voor iedere bank gelden dezelfde regels voor het waarborgfonds. Boven de 100.000 euro is geen enkele bank veilig te noemen. U kunt dan het beste uw spaargeld bij meerdere banken plaatsen om uw spaargeld zo zeker mogelijk te houden.