FR | NL

 Welk type spaarrekening past bij mij?spaarrekening
Als u wilt sparen heeft u keuze uit een groot aantal spaarrekeningen, met elk voordelen en nadelen. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie past het ene type spaarrekening beter bij u dan de andere. Hier volgt een overzicht van alle type spaarrekeningen.:
  • Sparen met hoge basisrente. Dit is de meest transparante spaarrekening. U profiteert van iedere dag dat uw geld op de spaarrekening staat. Als u tussendoor geld afhaalt of extra geld stort heeft relatief weinig invloed op de totale rente. Deze rekening is vooral geschikt als u vaak (meer dan enkele keren per jaar) geld van de spaarrekening wilt afhalen. De getrouwheidspremie is vaak relatief laag. Deze ontvangt u over het minimum saldo van de afgelopen 12 maanden.
  • Spaar met hoge getrouwheid. Deze spaarrekeningen bieden een zeer hoge getrouwheidspremie maar een wat lagere basisrente. De totale rente behoort meestal tot de hoogste in de spaarmarkt. Bij deze spaarrekening wordt u beloond als u het spaargeld vrijwel onberoerd laat in 12 maanden tijd. Als het minimum saldo vrijwel gelijk is aan het maximale saldo in het afgelopen jaar profiteert u maximaal van de getrouwheidspremie. Deze rekening is geschikt als u het spaargeld niet aanraakt tijdens 12 maanden of maar voor een klein bedrag. Als het echt noodzakelijk is, kunt u altijd bij uw geld.
  • Termijnrekeningen. Het voordeel hiervan is dat uw spaarrente vast is en vaak redelijk hoog. U kiest voor een vaste termijn van bijvoorbeeld 2 jaar. Dit betekent dat u 2 jaar lang dezelfde rente ontvangt. Elke andere spaarrekening heeft een spaarrente die iedere dag kan wijzigen. U mag alleen niet bij uw geld komen. Doet u dat wel dat moet u vaak een flinke boete betalen. Een termijnrekening is daarom alleen interessant als u vrijwel zeker weet dat u het geld kunt missen.
  • Jeugd sparen. Het is mogelijk om een spaarrekening te openen voor uw kind of klein kind. Hiervoor is dan wel uw handtekening vereist. De spaarrekening komt op de naam van het kind te staan. Het saldo van de spaarrekening zal wel bij uw saldo worden opgeteld voor de belastingen.
  • Business Savings account. Als u een verening of bedrijf bent kunt u sparen met een Business Savings Account. Deze zijn speciaal bedoelt voor ondernemingen of andere organisaties. U kunt deze koppelen aan uw bedrijfsrekening. Vaak kunt u via het internet een rekening vinden die een hogere rente biedt dan uw huidige bank. U hoeft meestal niet van bank te wisselen voor deze spaarrekening.